Thursday, 30.3.17
english | deutsch
  Projects        
Architects
               
semperit-1
Semperit


semperit-2
Semperit


zaarour
Zaarour

pinical
Shipyard


prangl
Prangl


mulch
Souks of Beirut


kml
Business Premises


krems
Krems


gym
Gym/Spa


kneissl
Hotel


hikma
Hikma


hoerbiger
Hoerbiger


arnulfpark
Arnulfpark




Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects Zaarour, Najjar-Najjar Architects



Project:Mountain Resort
Location:Zaarour , Lebanon
Client:Mr. Gabriel El Murr
Project Area:55000m2
Budget:60M USD
Status:Competition Winner
  
Architects:Najjar-Najjar Architects
Staff involved:
Sabine Choubassi
Ahmad Nour Aldeen
Nermin Al Halaseh
Diala Yahia
Abdul Rahman Hamoud
Thea Hallak
Michleen Nahra
Santosh Kumar Ketham
  
Landscape:Julie Weltzien
  
Consultants:Hotel Know-How / Oliver Massabni
ECOSIGN / S.Huter (ski facilities)
Systematica / Rawad Choubassi (traffic and parking)


Jury:

Ole Bouman
Director, Netherlands Architecture Institute, former editor-in-chief of Volume, Rotterdam, Netherlands

Vladimir Djurovic
Principal, Vladimir Djurovic Landscape Architects, Broumana, Lebanon

Vincent James
Principal, Vincent James Associates Architects, Minneapolis, Minnesota, USA, winner of the 2012 AIA Firm Award

Samer Maamari
General Manager, Green Engineering & Management, Beirut, Lebanon, former Vice President for Facilities at AUB 

Nader Tehrani
Head, MIT School of Architecture, Cambridge, Massachusetts, USA, and Principal NDAAA (formerly of Office dA)

Abstract Jury Comment
...After careful deliberation, the Zaarour Club Competition Jury has unanimously recommended the selection of the firm Najjar + Najjar as the conditional winner of the Zaarour Club competition. The jury felt that the firm's scheme was the strongest in producing the Client's need to create a magnetic architectural image that would raise Zaarour as a destination of choice as a prime mountain and ski resort...


Concept
The design proposal of the master plan intends to combine a year-around destination for mountain lovers in Lebanon with the requirements for a sustainable development in Zaarour. In this regard the proposal aims to balance the development of real estate with attractions and activities in a healthy environment.
The concept considers different functions and facilities in order to attract diverse users groups of all ages during the year. Hence it introduces different building typologies that incubate different activities.

Hotel
The road adjacent to the ski slopes was moved further north in order to connect the hotel and parking structure seamlessly with the ski slopes, providing comfortable accessibility.
The Hotel provides 70 rooms, 11 suites and 2 presidential suites with panoramic views of the ski slopes, the Sanin Mountain, and the Mediterranean. The bungalows to the west of the Hotel have direct covered access to the hotel and can be served effectively from the Hotel’s facilities. A small, elitist ski club with its own terrace is situated on top of the Hotel with a direct elevator to the spa area. The spa, the restaurant and conference area are built into the hill overlooking the hotel garden and the landscape beyond. Further east, the gear shop, ticketing area and a ski restaurant serve the daily visitors.

Village
The village on the lot opposite to the slopes is directly accessible from the parking structure and the Hotel. In the pedestrian area the visitors can enjoy gastronomic and shopping facilities year-around with après ski in winter and the possibility to escape the costal heat in summer. In addition, a seasonal market could open on the piazza where local agricultural and artisanal goods are offered on distinctive days during the week.
On the upper levels of the retail spaces there are small studios that accommodate short-term visitors and hotel staff, further populating the pedestrian zone.
The pedestrian zone is surrounded by the Chalets with direct access to it.

Cube
The Cube Hotel’s concept is a combination of sport, entertainment, design and community, making it a popular destination for all young-at-heart active vacationers. The Cube stands for open-minded community and 24-hour entertainment. A diverse sports program, offering the latest trends in addition to more classic disciplines, summer and winter, rounds off the innovative vacation concept. Cube places emphasis on community and events - life takes place outside the rooms.
The Cube is situated adjacent to the ski base station on C3 and can be easily accessed through a tunnel from its outdoor activity platform.

Lake
The Lake caters to bigger events like concerts and weddings that take place on the open platform that is accessed through a green promenade outlining the lake. A wide-spanned roof structure is integrated in the topography. On one side the roof cantilevers towards the village and hotel, inviting the pedestrians to enter the platform, on the other side it forms a ramp to exit the area.

Chalets
The Chalets are mostly double houses on two levels with about 100m2 and 2-3 Bedrooms each. Various types of chalets were developed in order to diversify the architecture.
The chalets are terraced, providing downhill views towards the Mediterranean. In areas that have no view they are grouped around gardens and ponds.

Landscape
The idea for the landscaping of the resort builds on the natural and cultural identity of the place. The aim is to integrate the built environment into the surrounding landscape by establishing strong connections within and towards the resort.
The agricultural identity of the mountain is integrated through the creation and revival of the traditional terrace systems. At the same time meandering forest plantations weave through the entire area following the course of the water and build on already existing green environment. Large patches of green evolve from the lake towards the Village, the Hotel and the slopes, while the Cube and adjacent Chalets are embedded into a flow of terraces with fruit trees and larger deciduous trees around the central creek.
A system of trails connect to the Lebanon Mountain trail via Sannine and Beskinta, the adjacent cliff overlooking the valley, and the summit of Zaarour with views into the Beqaa valley. A trail system within the resort connects the existing springs with each other and leads through the different landscape types, providing resting and viewpoints.
Smaller and more intimate gardens with play areas and seating opportunities are adjacent to the Chalets and create a green system within the built structures.
The chosen tree species are indigenous to the region and provide a variety of seasonal aspects, from fast growing deciduous trees to slow and sturdy species like local oaks and Lebanese cedars.



  Copyright © 2017 Najjar & Najjar Architects. All rights reserved.