Tuesday, 30.5.17
english | deutsch
  Projects        
Architects
               
semperit-1
Semperit


semperit-2
Semperit


zaarour
Zaarour


pinical
Shipyard


prangl
Prangl


mulch
Souks of Beirut


kml
Business Premises


krems
Krems


gym
Gym/Spa


kneissl
Hotel


hikma
Hikma

hoerbiger
Hoerbiger


arnulfpark
Arnulfpark




Design Proposal for Hikma Headquarters in Amman Design Proposal for Hikma Headquarters in Amman Design Proposal for Hikma Headquarters in Amman Design Proposal for Hikma Headquarters in Amman Design Proposal for Hikma Headquarters in Amman Design Proposal for Hikma Headquarters in Amman



Design Proposal for Hikma Headquarters in Amman

Our design visually embodies Hikma’s status as a dynamic and visionary international manufacturer and distributor of pharmaceutical products. The building’s shape and structure and the ways these are related to its functions reflect the company’s rise from humble local beginnings only a few decades ago to its current position as the largest pharmaceutical company in the MENA region.

The design, thus, will showcase the birthplace of the enterprise, Amman, Jordan, where Samih Darwazah founded Hikma in 1978. Equally important, the design will articulate Darwazah’s vision, combining global aspirations with a community-based sense of integrity as he and his company consistently strive to provide a healthy, green and employee-friendly work environment.

The design articulation represents both facets of Hikma’s ethos: its status as a major international corporation, and its deep, community-based roots in Jordan. The design is inspired by sharp, angled rock formations while allowing the building’s exterior to appear monolithic, showcasing a strong presence on the airport road—visitors driving into Amman can’t miss this impressive structure that combines indigenous features with a sense of modernity and progress. Its contemporary lines and angles bring to mind ancient Jordanian desert castles with their closed-off, stone-clad exteriors, accentuated corners and strong verticals.

The interior elaborates the regional tradition of communal identity through the prominence of an open courtyard with features such as stairways, gardens, and various water features. The scents and colors of the plantings combine with shimmering pools and burbling waterfalls to serve as a buffer against the region’s often harsh climate. The wooden panels of the blocks’ interiors are reminiscent of the traditional wood-shuttered windows that would have looked out on the courtyard in bygone centuries.
  Copyright © 2017 Najjar & Najjar Architects. All rights reserved.